Na ndiqni në:
Behgjet PacolliBehgjet Isa Pacolli - Ministër i Punëve të Jashtme

Data, vendi i lindjes, familja:
30 gusht 1951, Marec, Prishtinë i martuar me znj. Masha Pacolli. Baba i gjashtë fëmijëve, tri vajza dhe tre djem (Arbëresha, Selena, Hana, Isa, Diar and Arman).

Edukimi:

Edukimi primar: Marec, Kosovë.
Edukimi sekondar: Prishtinë, Kosovë.
Edukimi i lartë: 1970-1973 Instituti i tregtisë së jashtme Hamburg, Gjermani
Edukimi post diplomik: 1982-1983 Master në Marketing dhe Menaxhment – Institute Mösinger Zurich.

Profili profesional,
Përvoja:


 • 1974-1975 Zëvendës shef i departamentit të zhvillimit c/o Ndërmarrja e tekstilit, Gjilan, Kosovë
 • 1976 Drejtor i shitjes për shtetet e Evropë Lindore c/o Kompania Peter Zimmer, Kufstein Austri
 • 1977-1980 Drejtor komercial i Interplastica Project Engineeringin Morbio Inf.Zvicër
 • 1980-1990 Drejtor komercial i Interplastica Project Engineeringin Morbio Inf.Zvicër
 • 1990 Themelues, President dhe pronar i Mabetex Project Engineering, Lugano Zvicërr, që përfshin:

  - CRS - Credito per lo sviluppo e ristrutturazione, Lugano, Zvicër
  - Mabco Construction, Lugano, Zvicër
  - Swiss Diamond Hotel Management, Bermuda
  - Corporation Interfin Finance, Londër, MB
  - Mabetex International (e vendosur në 18 shtete të botës)
  - Kompania e sigurimeve Siguria, Prishtinë, Kosovë
  - Banka Ekonomike, Prishtinë, Kosovë (akcionari kryesor)
  - Saranda Properties, Sinetempore Internatinal, Diamond Fashion, Diamond Travel Agency
  - Nuova Bernasconi – Lugano, Switzerland


Angazhimi dhe aktiviteti politik,
Promotor dhe themelues:


 • 1999FORK – Fondi për rindërtimin e Kosovës, Prishtinë, Kosovë
 • 2000 Themelues i Unionit të Biznesmenëve Shqiptar (UBSh), Lugano, Zvicër
 • 2004Themelues i SEED, Fondacioni për Zhvillimin Ekonomik të Evropës Juglindore, Uashington (Fondacioni për promovimin dhe lobimin për pavarësinë e Kosovës)
 • 2005 Themelues i organizatës Aleanca Kosova e Re, Uashington, D.C. (organizatë lobuese për pavarësinë e Kosovës, 2005-2007)
 • 2006 Themelues dhe Kryetar i Partisë Politike Aleanca Kosova e Re, AKR (një parti politike që në zgjedhjet e para të vitit 2007 u rendit si partia e tretë në vend); Anëtar i Qendrës për Studime Ndërkombëtare dhe Strategjike CSIS Uashington, Këshilltar i Komitetit të kryesuar nga Henry Kissinger 2006-2010
 • 2007-2010 Deputet i Kuvendit të Republikës së Kosovës
 • 2011 Deputet i Kuvendit të Republikës së Kosovës (mandati i dytë)
 • 2011 President i Republikës së Kosovës
 • 2012-2014 Zëvendëskryeministri i parë i Republikës së Kosovës


Mirënjohjet:

 • Dekoratat e TMK-së
 • Çmime dhe tituj nderi nga Rochester Institute of Technology
 • Dekorata nga Universiteti Amerikan i Kosovës (AUK)
 • Dekorime të Larta nga Presidenti i Perusë
 • Dekorimi më i lartë i Presidentit të Federatës Ruse, “Çmimi i Shtetit për Art dhe Arkitekturë”
 • Qytetar nderi i Astanas, Kryeqyteti i Republikës së Kazakistanit
 • Ambasador i Paqes nga Federata Universale e Paqes
 • Kalorërs Global i Paqes i Mijëvjeçarit, shpërblim nga Centro Internazionale per la Pace fra i Popoli
 • Mirënjohje nga “Nelson Mandela Foundation”
 • Mirënjohje nga “Clinton Global Initiative Foundation”
 • Qytetar nderi i qytetit të Lezhës , Shqipëri
 • Titulli Doktor Honoris Causa nga Universiteti Europian i Tiranës, Shqipëri
 • Nga Kryetari i Bashkisë, i nderuar me “Çelësi i Tiranës”, Shqipëri
 • 2011 Qytetar Nderi i Korçës, Shqipëri
 • 2011 Laureat i “Gusi Peace Prize International” , Manila, Filipine
 • 2012 Titull Nderi “Kryetari i kryetarëve të Bashkive” , nga kryetari i bashkisë së Baton Rouge, Luiziana, SHBA
 • “Çelësi i qytetit" të New Orleans, Luiziana, SHBA
 • 2012 Medaljen e Nderit të Kancelarit të Kolegjit Komunitar në Baton Rouge, Luiziana
 • 2014 I nderuar me çmimin special të Lidershipit nga Universiteti Ndërkombëtar POLIS,për kontributin në zhvillimin politik, paqeruajtjen politike në Kosovë, për idetë në krijimin e Lëvizjes për Unionin Ekonomik Shqiptar si dhe kontributin humanitar
 • 2015 I nderuar me dekoratën më të lartë të shtetit shqiptar “Nderi i Kombit”, çmim i japur nga Presidenti i Shqipërisë, Sh.T.Z. Bujar Nishani
 • 2015 Mirënjohje nga qyteti i Tiranës, dhënë nga Kryetari i Bashkisë së Tiranës


Gjuhët:

 • Gjuha amtare: Shqipja
  Gjuhët e huaja: Anglisht, Frëngjisht, Gjermanisht, Italisht, Rusisht, Spanjollisht, Serbo-Kroatisht, etj.

Publikimet:

 • Botime të ndryshme nga sfera socio-ekonomike, politike dhe kulturore
 • Themelues dhe botues i revistës “Albanica” & “Lajm”
 • 2010 Autori i librit autobiografik "Nga një sfidë në tjetrën", jeta e Behgjet Pacollit "
 • 2014 Autori i përmbledhjes së referencave dhe studimeve në fushën ekonomike shqiptare, “Bashkimi fillon nga ekonomia”
 • 2014 Autori i librit dokumentar “Lobimi për Kosovën” i cili është përmbledhje e dokumenteve, artikujve, përvojave dhe komenteve rreth lobimit për njohjen e Kosovës
 • 2017 “15 Rregullat e Suksesit sipas Behgjet Pacollit”


Aktivitetet e tjera humanitare:

 • 2004 Ndërmjetësimi për lirimin e pengjeve në Afganistan (pas tre javëve ai arriti me sukses të lëshojë tre pengje, punonjës të OKB-së, Shqipe Hebibi, Annete Flaninghan dhe Angelito Nayan)
 • 2006 Ndërmjetësimi për lirimin e gazetarit italian Gabrielle Torsello, i marrë peng në Afganistan
 • 2007 Kontributi për lirimin e 23 pengjeve koreane në Afganistan
 • 2012 Ndërmjetësimi për lirimin e James Berisha, i cili u mor peng në Eritrea;
 • Sponsor kryesor i “Fondacionit Aleksandër Moisiu”
 • Themelues i Fondacionit dhe Jetimores “Bambini Di Sakha”
 • 1999 Me Fondacionin “Insieme per la pace” ndërhyn masivisht për të ofruar ndihmë për refugjatët nga Kosova dhe spitalet e Kosovës
 • Themelues i “Fondacionit Ibrahim Kodra”, Lugano, Zvicër
 • 2000 – 2017 (në vazhdim) Themelues i “Fondacionit Behgjet Pacolli”, një fondacion i cili ka mbështetur shumë kauza, si bursa për studentë, asistencë sociale për njerëzit në nevojë, ndërtimin e shtëpive për të varfërit, sponsor i sportit dhe kulturës dhe mbështetje e vazhdueshme për dërgimin e dhjetëra pacientëve të Kosovës jashtë vendit për trajtim mjekësor. Kontributet e tjera të fondacionit përfshijnë:

  Themelues dhe Sponsor i Spitalit për strehimin dhe kujdesin e fëmijëve të braktisur në Yakutskt, Republika e Sakha

  Mbështetje për ngritjen e infrastrukturës së TMK-së në Prishtinë dhe kontribut për pajisjet profesionale të saj

  Ndërtimi i një Qendre Përkujtimore në Penuhë, Podujevë, Kosovë

  Donator i gjithë infrastrukturës dhe ndërtesave të Universitetit Amerikan në Kosovë (AUK)

  Restaurimi i plotë i Xhamisë së Llapit në Prishtinë (një objekt i trashëgimisë kulturore të Kosovës)

  Financimi dhe ndërtimi i zgjerimit të Universitetit Filozofik të Prishtinës, Kosovë