2586 - Single_lajmi | Ministria e Puneve te Jashtme
MPJ
  • 18 February 2018
  • SHARE
  • PRINT

MPJ me dy botime librash për deputetët nënshkrues të Deklaratës së Pavarësisë dhe vendimin e GJND-së për Kosovën

Prishtinë, 18 shkurt 2018 – Ministria e Punëve e Jashtme është bërë shtëpi e përbashkët e ish-deputetëve nënshkrues të Deklaratës së Pavarësisë dhe përfaqësuesve të vendit në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë gjatë një pritje të veçantë, që u organizuar në ambientet e kësaj Ministrie dhe me praninë e mysafirëve të shquar ndërkombëtarë që nderuan Kosovën me pjesëmarrjen e tyre në shënimin e dhjetë vjetorit të Pavarësisë së vendit.

 

Arsyeja kryesore e kësaj ngjarje ishte botimi i dy librave: I pari mbi deklaratën e Pavarësisë së Kosovës, respektivisht deputetët nënshkrues të saj, ndërsa i dyti për Kosovën në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. 

“Ndërsa po dorëzonim në Kongresin Amerikan një kopje të Deklaratës sonë të Pavarësisë me Presidentin Thaçi, po mendoja: pse të mos kemi në një botim të mëvetshëm të këtij Akti Solemn, Procesverbalin e asaj Seance dhe biografitë e shkurtra të secilit deputet? Kësisoj lindi ky botim, i cili në dhjetëvjetorin e Pavarësisë sonë, është një lloj shenje nderuese, përkujtuese, për atë vepër të madhe të shumë brezave të kosovarëve, nëpërmjet rezistencës paqësore, luftës së armatosur, e cila kulmoi me Deklaratën për Pavarësi. Nëpër rafte librash, si dhuratë, si referencë ky libër i vogël, por që peshon shumë do të mbetet pavarësisht jetës sonë dinamike shtetërore apo individuale. Disa ngjarje të posaçme historia nuk ka forcë t’i shlyejë. Sepse ato bëjnë historinë. Deklarata e pavarësisë bëri historinë moderne të Kosovës”, ka thënë Ministri i Jashtëm Pacolli në fjalimin e tij para të pranishmëve.

Në ndërkohë, sa i përket botimit të librit të në lidhje me vendimin e GJND-së mbi Kosovën kreu i diplomacisë kosovare është shprehur si në vijim: 

“Ky botim është konceptuar si dhuratë për miqtë tanë të huaj, me te cilët takohemi në aktivitetin tonë të dendur lobues, dhe jo vetëm. Kësisoj ne tregojmë se vullneti i popullit të Kosovës, ashtu si e kërkonte dhe Vendimi i Përbashkët i vendeve të Grupit te Kontaktit në 2006, është vendim legal. Ne donim me këtë rast t’i bëjmë homazh ekipit Mbrojtës të Kosovës në atë Gjykatë: paraardhësit tim, Skender Hyseni; kryetares së Komisionit për Punë të Jashtme të Kuvendit, Vjosa Osmani dhe juristit Qerim Qerimi, ashtu si dhe eksperteve të tjerë të huaj”, ka thënë Ministri Jashtëm Pacolli.  

 
 

Foto Galeria