Na ndiqni në:

Hoxhaj: Idetë e Tadiqit kundër vlerave evropiane

Berlin, 12 qershor – Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Enver Hoxhaj, gjatë vizitës zyrtare në Republikën Federale të Gjermanisë, ka dhënë një intervistë për gazetën prestigjioze gjermane “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Hoxhaj i është përgjigjur interesimit të gazetarit Michael Martens përzhvillimet kryesore në dhe rreth Kosovës, e veçanërisht raporteve mesRepublikës së Kosovës dhe asaj të Serbisë.

Në pyetjen e gazetarit rreth deklaratave të Presidentit serb, BorisTadiq, se politikanët shqiptarë kanë qëllim afatgjatë “Shqipërinë eMadhe“, Hoxhaj ka thënë se një deklaratë e tillë nuk ka të bëjë aspak merealitetin.

“Ajo çka ai thotë është në kundërshtim me çdo gjë që simbolizon Evropën.Krijimi i shteteve monoetnike, lëvizja e kufijve, ndërrimi iterritoreve, të gjitha këto janë shumë të rrezikshme. Kufijtë eBallkanit qëndrojnë. Kosova është produkti i fundit i shpërbërjes sëJugosllavisë dhe ky fakt tani njihet nga 76 shtete anëtare të OKB-së”,ka thënë ai.

Rreth çështjes së veriut të Kosovës, Ministri i Jashtëm ka thënë se nëkohën prej 2005 deri në 2007 nën udhëheqjen e ish-presidentit finlandezMarti Ahtisaari, në Vjenë u zhvilluan negociatat, esenca e të cilaveishte mbrojtja sa më e mirë e pakicave etnike në Kosovë. Rezultati apozgjidhjet kosovare për integrimin e pakicave, sipas tij, kanë karaktermodeli për të gjithë rajonin e Ballkanit.

“Në veri të Kosovës më shumë është çështje e sundimit të ligjit. Në këtëpjesë qysh gjatë kohës së administrimit nga institucionet e UNMIK-ut, ukrijuan struktura ilegale të cilat janë në kundërshtim me Kushtetutëntonë. Zgjidhja për veriun është tashmë e njohur dhe kjo është zbatimi iplanit të Ahtisaarit. Kushtetuta e vendit duhet të zbatohet edhe në këtëpjesë të Kosovës”, ka thënë Enver Hoxhaj.

Sa i përket bllokadave që Serbia vazhdon t’i bëjë anëtarësimit tëKosovës në Organizatat Ndërkombëtare, Ministri Hoxhaj ka theksuar seSerbia po përpiqet që ta izoloj, ta paralizoj zhvillimin dhe të dëmtojsovranitetin e shtetit të Kosovës.

“Presidentja e shtetit, Atifete Jahjaga, para pak kohe mori pjesë nëSamitin e Varshavës, ku ishte i pranishëm edhe Barack Obama, dhe nëfestën e përvjetorit të Italisë në Romë, Boris Tadiqi anuloipjesëmarrjen e tij pikërisht për këtë. Një sjellje e tillë nuk fletshumë për një politikan që mbështetet në frymën e marrëdhënieve të mirafqinjësore”, ka thënë Ministri Hoxhaj, në intervistën për “FrankfurterAllgemeine Zeitung”.

„Serbien muss sich endlich entscheiden“ Enver Hoxhaj, der Außenminister des Kosovo, über die Verhandlungen zwischen Pristina und Belgrad. Visiting Kosovo foreign minister says Ignatieff writings influenced him Kosovos Außenminister: "Serbien muss noch mehr machen"Die Verantwortung liegt bei Belgrad